Školstvo

Škola u Hrvacama otvorena je 1893 u kući Joze Lovrića. Prvi učitelj Dinko Šimunović počeo je raditi u tek osnovanoj nižoj pučkoj školi.
Družeći se ljeti s mladim hrvatačkim curama i momcima u prostranom hrvatačkom polju dobio je inspiraciju za svoje djelo «Alkar». Iako je zbog učiteljske službe otišao iz Hrvaca, ostao je emotivno vezan za naše mjesto.

Povećani broj djece zainteresirane za pučko obrazovanje traži i veći prostor, pa je za potrebe škole otkupljena kuća Nikole Vidića. U šest odjeljenja bilo je više od 100 učenika.
1943. godine školska zgrada je zapaljena, pa te godine škola prestaje djelovati.
Nakon završetka 2. svjetskog rata nastava je ponovno organizirana u privatnoj kući.
Od 1945. godine gradnjom zadružnih domova riješen je prostor za školu. Škola je dobila potrebne učionice i stanove za učitelje. Nastava se i dalje izvodi od 1. – 6. razreda.
1957. godine postaje osmogodišnja, pa hrvatačka djeca ne moraju u Sinj da bi završila 7. i 8. razred.
1966. škola u Hrvacama postala je centralna škola za Maljkovo, Potravlje, Satrić, Zelovo, Rumin, Vučipolje, Zasiok, Dabar i Laktac.

1991. godine četnički teroristi su je granatirali pa se nastava izvodila u privatnoj kući u Zorica.
Od 1995. u novoj smo školskoj zgradi, izgrađenoj zahvaljujući pomoći švicarske vlade .
Danas škola broji 347 učenika u 20 odjeljenja, u tri škole. Centralna škola u Hrvacama i dvije područne škole u Potravlju (osmogodišnja) i Biteliću (četverogodišnja).

WEB STRANICE:  http://www.os-dsimunovica-hrvace.skole.hr

Korisne poveznice
Korisne informacije